Natúr, Light, Medium és Heavy égetési fokozatokkal.
Két-három éves száraz tölgyfából vágjuk kb.25-30 mm-es kockákra, majd ugyanilyen anyagon megpörköljük nyílt lángon. Hatását a borászok nagyon szeretik. Amennyiben hordóba teszik a tölgyfa chips kockákat, eredménye szinte megegyezik az új hordóéval.
Sorrendben az alábbi fotókon: natúr, medium, heavy
Tölgyfa Forgács – Tölgy Fűrészpor – Tölgy púder
Ezeket Natúr tudjuk a tisztelt borászok rendelkezésére bocsájtani.
A tölgyfa chipsek (porok, forgácsok, kockák) alkalmazása egy alternatív költségkímélő módszer a hordókkal szemben az erjesztés illetve érlelés során. Tölgyfahordókat mindenhol használnak a világon a magasabb kategóriájú borok érlelésére. A hordók előnye a bor fejlődésében a lassú oxidációs folyamat, valamint olyan anyagokat mint tannin és különféle aromákat varázsol, hogy komplexnek tűnik egy-egy hordó kóstolásánál. A tölgyfa chipsek szinte ugyanezt az eredményt kedvező feltételekkel érik el, hiszen maguk is tölgyfából készülnek. Ugyanolyan körülmények között szárad a fa mint a hordó dongáknál. Nem hoznak magukkal azonban lassú oxidációt, jóllehet tartalmaznak kis mennyiségű levegőt.
A tölgyfaforgács használata számos kérdést felvet, és az alábbi válaszok csupán vezérfonalként szolgálnak használatuk során. Minden borásznak adaptálnia kell azokat saját stílusához.
– Mennyi tölgyfa chipset tegyek a boromhoz?
– Mikor használjak tölgyfa chipset a borhoz?
– Lehet-e a tölgyfa chipset újra felhasználni?
– Mennyi ideig legyen a borban a tölgyfa chips?
– Használhatom-e a tölgyfa chipset hordókban?
– Hogyan használjam a tölgyfa chipset a borban?
– Van valami különleges eljárás, amit el kell végezni a tölgyfa chips adago-
lását megelőzően?
– Használat előtt hogyan tároljam a tölgyfa chipset?
– Mi a különbség a különböző Kalina tölgyfa chipsek között?
– Mi a különbség az Kalina és a versenytársak tölgyfa chipsei között?
Mennyi tölgyfa chipset tegyek a boromhoz?
Az adagolás mennyiségét és az alkalmazás idejét kóstolással, a bor egyensúlyi állapotának megfelelően kell megválasztani. Tapasztalatok alapján azt javasoljuk, hogy 1-4 gramm/liter (bor) adagolási mennyiséggel dolgozzon. Tény, hogy a borász megítélésére van bízva az alkalmazott mennyiség, a kívánt hatás (tölgyfa karakter) eléréséhez.
Némely borász úgy használja a tölgyfa chipset, hogy egy koncentrátumot készít belőle egy kis mennyiségű borban nagyobb mennyiségű tölgyfa chipset (10 gramm/liter) alkalmazva, majd ezt keveri a tényleges mennyiséghez.
Kérem, vegyék figyelembe, hogy a Kalina tölgyfa kockák egy új hordóhoz hasonló erősséget képviselnek, ami igen erős hatást jelent.
Mikor használjak tölgyfa chipset a borhoz?
Két lehetséges metódust érdemes követni:
1. Érlelésnél: a tölgyfa chips (forgács, por, kocka) használata nagyfokú rugalmasságot biztosít és a tölgyfa karakter jelleget ellenőrizhetővé teszi.
2. Erjesztésnél: vörösbor készítésnél egyszerűen keverje a tölgyfa chipset a szőlőhöz, mielőtt az, az erjesztő tartályba kerülne. Általában úgy tartják, hogy a kivonódás akkor a legjobb, amikor az etanol koncentráció alacsony. A tölgyfa tannin szintén segíti stabilizálni a színt.
Lehet-e a tölgyfa chipset újra felhasználni?
Nem célszerű, mint ahogy az egyszer használatos termékeket sem. Mivel ezek a faanyagok mint a kocka vagy tölgyfaforgács meglehetősen véko-
nyak, a bor teljesen átjárja azt és kinyer minden fontos összetevőt belőle.
Mennyi ideig legyen a borban a tölgyfa chips?
Ha erjesztéskor használt tölgyfa chipset, nyilvánvalóan az erjesztési idő végéig kell hagyni azt a fogadó közegben. Ha borban alkalmazza a tölgyfa chipset, akkor jobb minél hosszabb kontakt időt lehetővé tenni. A kivonódás viszont elég gyors ezért 2 hét alatt ki is fejti hatását. A chips kiemelése után legalább még 2 hét hétig hagyja a bort "pihenni" , mielőtt teszteli a végeredményt.
Használhatom-e a tölgyfa chipset hordókban?
Természetesen használhatja. Kifejezetten jó, szinte fiatalító hatással bír a hordóra nézve. Ízében, zamataiban és aroma tekintetében a hordó semlegesnek számít 3-4 töltés után. Itt még a mikro oxidáció is jelen van, tehát abszolút nyertes párosítás.
Hogyan használjam a tölgyfa chipset a borban?
Egyszerűen csak bele kell „hinteni” a fahordóba vagy a tartályba, vagy használhat bármilyen porózus tárolóedényt vagy hálót. Kérem, senki ne feledje, hogy a Kalina Kádárműhely elsősorban új tölgyfa hordókat gyárt, így nem áll módunkban speciális csomagolást alkalmazni, olyan mennyiséget csomagolni, ami Önnek éppen a borhoz kell.
Van valami különleges eljárás, amit el kell végezni a tölgyfa chips adagolását megelőzően?
Habár a Kalina tölgyfa chipsek, forgácsok, porok, púderek nem sterilek, mégis tökéletesen tiszták. Elméletileg nem szükségeltetnek semmilyen különleges kezelést. Ha nem biztos a tárolási körülmények megfelelő voltáról és mindennemű problémát ki szeretne küszöbölni, szobahőmérsékletű kénes vízzel zuhanyozza le a terméket egy rövid ideig (kevesebb, mint egy óra időtartamig), hogy minél kevesebb aromaveszteséget szenvedje el. Klóros víz kerülendő!
Használat előtt hogyan tároljam a tölgyfa chipset?
A tárolás csakis száraz, idegen szagoktól mentes helyen, a legfontosabb, hogy erősen szagos anyagok (mosószerek, oldószerek) közelében nem szabad a tölgyfa chipset tárolni. Ha száraz, sötét, hűvös helyen tárolja a terméket, akkor egy évig is megőrzi aroma potenciálját.
Mi a különbség a különböző Kalina tölgyfa chipsek között?
A fő termék ezek között a Tölgyfa Kockák, mert ezeket tudjuk pörkölni. A többi gyakorlatilag natúr állapotban van. A különbség a kicsi (small) és a közepes (medium) méret között a kivonódás sebességében van a felület/mennyiség arány következtében. A gyorsabb kivonódás miatt a ”small” méretű tölgyfaforgács különösen alkalmas az erjesztés alatti alkalmazásra.
A különböző pörkölési erősség, különböző aroma és íz kifejlődését teszi lehetővé a tölgyfában. A natúr a „light” és „medium” pörkölésnél több savasságot ad a bornak friss ropogós a vaníliához hasonló ízt ad, míg a „heavy” pörkölés inkább füstösebb, de lágyabb a gyümölcsös jelleget megtartó jelleget kölcsönöz a bornak.
Az ideális az, ha kombináljuk a különböző pörkölési erősségű tölgyfaforgácsokat, hogy a hordó által biztosított összetett aroma és íz világot elérjük.
Mi a különbség az Kalina és a versenytársak tölgyfa chipsek között?
Győződjön meg erről személyesen a használatuk során, és látni fogja a különbséget. Csak 2-3 éves száraz fát használunk, amelyek híres zempléni erdőkből érkeznek. Azokat az anyagokat dolgozzuk fel, ami a kiváló minőségű tölgyfa hordóinkhoz szolgál alapanyagul. Ezeket nyílt lángon pörköljük meg. Tapasztalatok alapján a borászok nagyon szeretik a tölgyfa kockáinkat, ebből is a Heavy a nagyon erősen megpörkölt kockákat.
Számunkra a tölgyfa chips nem a fő termék.
A fenti tippek, ötletek az ügyfelek, és a mi tapasztalatainkból származnak. Ha Ön nem ért egyet valamivel a fentiek közül vagy más ötlete van a tölgyfa chips, forgács, púder alkalmazásával kapcsolatban, kérjük, ossza meg ezt az információt velünk, hogy közreadhassuk azt, mely így talán segíthet egy másik felhasználónak valahol a bor kicsiny világában!
A Tölgyfa Chipsek használatára vonatkozó információk megírásában nagymértékben segítségemre szolgált forrásként az eurotrade honlapja.