A rendkívüli szakmai felkészültség eredménye a kézi donga előkészítés, nagy rutinnal a hordó minden egyes alkotóelemét megvizsgáljuk és érté-
keljük, így az anyaghibákat teljesen kizárhatjuk! Ugyanis az emberi szem érzékeli az anyaghibákat (keresztszálasodás, felületi hibák, repedések). Ezáltal mindig megbízható és azonos minőségű hordó kerül a borászok pincéjébe. Tehát. Miután a körkászlit lebontjuk, biztos, ami biztos alapon igyekezünk kiszűrni az olyan hibákat, melyek eddig esetleg elkerülték az
árgus szemek figyelmét. Aztán a dongákat méretre szabjuk, egy speciális gépsorral pedig jól megdolgozzuk a felületet. A két munkaabronccsal összefogott „szoknyát” tölgyfatűz felett előmelegítjük, vízpárával locsoljuk, majd ezt követően vagy kézzel, azaz Zuggal, vagy pedig gép húzza össze a dongák szabadon hagyott, alsó végét, amelynek következtében a hordó felveszi végső formáját. Ezután jön az egyik legfontosabb folyamat, a hordó pörkölése.