logo
=    english
=    deutsch
=    español
 
=  Kalina  =
=  Hordókészítés  =
=  Termékek  =
=  A hordóról  =
=  Galéria  =
=  Kapcsolat  =
=  Hírek  =
Kádárműhely
------------------------
------------------------
------------------------
H 3907 Tállya, Bercsényi út 17.
----------------
----------------
Térkép és elérhetőségek »
 
kalina@kadarsag.hu
00 36 47 398 142

Termékek

Tölgyfa chips / tölgy kockák

Natúr, Light, Medium és Heavy égetési fokozatokkal.

Két-három éves száraz tölgyfából vágjuk kb.25-30 mm-es kockákra, majd ugyanilyen anyagon megpörköljük nyílt lángon. Hatását a borászok nagyon szeretik. Amennyiben hordóba teszik a tölgyfa chips kockákat, eredménye szinte megegyezik az új hordóéval.
Sorrendben az alábbi fotókon: natúr, medium, heavy

Tölgyfa chips, heavy
Tölgyfa chips, medium
Tölgyfa chips, natur
01 / 02 / 03

Tölgyfa Forgács – Tölgy Fűrészpor – Tölgy púder
Ezeket Natúr tudjuk a tisztelt borászok rendelkezésére bocsájtani.

A tölgyfa chipsek (porok, forgácsok, kockák) alkalmazása egy alternatív költségkímélő módszer a hordókkal szemben az erjesztés illetve érlelés során. Tölgyfahordókat mindenhol használnak a világon a magasabb kategóriájú borok érlelésére. A hordók előnye a bor fejlődésében a lassú oxidációs folyamat, valamint olyan anyagokat mint tannin és különféle aromákat varázsol, hogy komplexnek tűnik egy-egy hordó kóstolásánál. A tölgyfa chipsek szinte ugyanezt az eredményt kedvező feltételekkel érik el, hiszen maguk is tölgyfából készülnek. Ugyanolyan körülmények között szárad a fa mint a hordó dongáknál. Nem hoznak magukkal azonban lassú oxidációt, jóllehet tartalmaznak kis mennyiségű levegőt.

A tölgyfaforgács használata számos kérdést felvet, és az alábbi válaszok csupán vezérfonalként szolgálnak használatuk során. Minden borásznak adaptálnia kell azokat saját stílusához.

– Mennyi tölgyfa chipset tegyek a boromhoz?

– Mikor használjak tölgyfa chipset a borhoz?

– Lehet-e a tölgyfa chipset újra felhasználni?

– Mennyi ideig legyen a borban a tölgyfa chips?

– Használhatom-e a tölgyfa chipset hordókban?

– Hogyan használjam a tölgyfa chipset a borban?

– Van valami különleges eljárás, amit el kell végezni a tölgyfa chips adago-
lását megelőzően?

– Használat előtt hogyan tároljam a tölgyfa chipset?

– Mi a különbség a különböző Kalina tölgyfa chipsek között?

– Mi a különbség az Kalina és a versenytársak tölgyfa chipsei között?

Mennyi tölgyfa chipset tegyek a boromhoz?

Az adagolás mennyiségét és az alkalmazás idejét kóstolással, a bor egyensúlyi állapotának megfelelően kell megválasztani. Tapasztalatok alapján azt javasoljuk, hogy 1-4 gramm/liter (bor) adagolási mennyiséggel dolgozzon. Tény, hogy a borász megítélésére van bízva az alkalmazott mennyiség, a kívánt hatás (tölgyfa karakter) eléréséhez.
Némely borász úgy használja a tölgyfa chipset, hogy egy koncentrátumot készít belőle egy kis mennyiségű borban nagyobb mennyiségű tölgyfa chipset (10 gramm/liter) alkalmazva, majd ezt keveri a tényleges mennyiséghez.
Kérem, vegyék figyelembe, hogy a Kalina tölgyfa kockák egy új hordóhoz hasonló erősséget képviselnek, ami igen erős hatást jelent.

Mikor használjak tölgyfa chipset a borhoz?

Két lehetséges metódust érdemes követni:
 1. Érlelésnél: a tölgyfa chips (forgács, por, kocka) használata nagyfokú rugalmasságot biztosít és a tölgyfa karakter jelleget ellenőrizhetővé teszi.
 2. Erjesztésnél: vörösbor készítésnél egyszerűen keverje a tölgyfa chipset a szőlőhöz, mielőtt az, az erjesztő tartályba kerülne. Általában úgy tartják, hogy a kivonódás akkor a legjobb, amikor az etanol koncentráció alacsony. A tölgyfa tannin szintén segíti stabilizálni a színt.

Lehet-e a tölgyfa chipset újra felhasználni?

Nem célszerű, mint ahogy az egyszer használatos termékeket sem. Mivel ezek a faanyagok mint a kocka vagy tölgyfaforgács meglehetősen véko-
nyak, a bor teljesen átjárja azt és kinyer minden fontos összetevőt belőle.

Mennyi ideig legyen a borban a tölgyfa chips?

Ha erjesztéskor használt tölgyfa chipset, nyilvánvalóan az erjesztési idő végéig kell hagyni azt a fogadó közegben. Ha borban alkalmazza a tölgyfa chipset, akkor jobb minél hosszabb kontakt időt lehetővé tenni. A kivonódás viszont elég gyors ezért 2 hét alatt ki is fejti hatását. A chips kiemelése után legalább még 2 hét hétig hagyja a bort "pihenni" , mielőtt teszteli a végeredményt.

Használhatom-e a tölgyfa chipset hordókban?

Természetesen használhatja. Kifejezetten jó, szinte fiatalító hatással bír a hordóra nézve. Ízében, zamataiban és aroma tekintetében a hordó semlegesnek számít 3-4 töltés után. Itt még a mikro oxidáció is jelen van, tehát abszolút nyertes párosítás.

Hogyan használjam a tölgyfa chipset a borban?

Egyszerűen csak bele kell „hinteni” a fahordóba vagy a tartályba, vagy használhat bármilyen porózus tárolóedényt vagy hálót. Kérem, senki ne feledje, hogy a Kalina Kádárműhely elsősorban új tölgyfa hordókat gyárt, így nem áll módunkban speciális csomagolást alkalmazni, olyan mennyiséget csomagolni, ami Önnek éppen a borhoz kell.

Van valami különleges eljárás, amit el kell végezni a tölgyfa chips adagolását megelőzően?

Habár a Kalina tölgyfa chipsek, forgácsok, porok, púderek nem sterilek, mégis tökéletesen tiszták. Elméletileg nem szükségeltetnek semmilyen különleges kezelést. Ha nem biztos a tárolási körülmények megfelelő voltáról és mindennemű problémát ki szeretne küszöbölni, szobahőmérsékletű kénes vízzel zuhanyozza le a terméket egy rövid ideig (kevesebb, mint egy óra időtartamig), hogy minél kevesebb aromaveszteséget szenvedje el. Klóros víz kerülendő!

Használat előtt hogyan tároljam a tölgyfa chipset?

A tárolás csakis száraz, idegen szagoktól mentes helyen, a legfontosabb, hogy erősen szagos anyagok (mosószerek, oldószerek) közelében nem szabad a tölgyfa chipset tárolni. Ha száraz, sötét, hűvös helyen tárolja a terméket, akkor egy évig is megőrzi aroma potenciálját.

Mi a különbség a különböző Kalina tölgyfa chipsek között?

A fő termék ezek között a Tölgyfa Kockák, mert ezeket tudjuk pörkölni. A többi gyakorlatilag natúr állapotban van. A különbség a kicsi (small) és a közepes (medium) méret között a kivonódás sebességében van a felület/mennyiség arány következtében. A gyorsabb kivonódás miatt a ”small” méretű tölgyfaforgács különösen alkalmas az erjesztés alatti alkalmazásra.
A különböző pörkölési erősség, különböző aroma és íz kifejlődését teszi lehetővé a tölgyfában. A natúr a „light” és „medium” pörkölésnél több savasságot ad a bornak friss ropogós a vaníliához hasonló ízt ad, míg a „heavy” pörkölés inkább füstösebb, de lágyabb a gyümölcsös jelleget megtartó jelleget kölcsönöz a bornak.
Az ideális az, ha kombináljuk a különböző pörkölési erősségű tölgyfaforgácsokat, hogy a hordó által biztosított összetett aroma és íz világot elérjük.

Mi a különbség az Kalina és a versenytársak tölgyfa chipsek között?

Győződjön meg erről személyesen a használatuk során, és látni fogja a különbséget. Csak 2-3 éves száraz fát használunk, amelyek híres zempléni erdőkből érkeznek. Azokat az anyagokat dolgozzuk fel, ami a kiváló minőségű tölgyfa hordóinkhoz szolgál alapanyagul. Ezeket nyílt lángon pörköljük meg. Tapasztalatok alapján a borászok nagyon szeretik a tölgyfa kockáinkat, ebből is a Heavy a nagyon erősen megpörkölt kockákat.

Számunkra a tölgyfa chips nem a fő termék.

A fenti tippek, ötletek az ügyfelek, és a mi tapasztalatainkból származnak. Ha Ön nem ért egyet valamivel a fentiek közül vagy más ötlete van a tölgyfa chips, forgács, púder alkalmazásával kapcsolatban, kérjük, ossza meg ezt az információt velünk, hogy közreadhassuk azt, mely így talán segíthet egy másik felhasználónak valahol a bor kicsiny világában!

A Tölgyfa Chipsek használatára vonatkozó információk megírásában nagymértékben segítségemre szolgált forrásként az eurotrade honlapja.

© Kalina Kádárműhely 2013   /   Főoldalra   /   Lap tetejére

 

Forrai Design   /   boroscimkek.hu

  • –  50 L tölgyfa hordó
  • –  100 L tölgyfa hordó
  • –  114 L barrique tölgyfa hordó (mentesítő)
  • –  136 L Gönci hordó
  • –  220 L Szerednyei hordó (magyar típus)
  • –  225 L Bordeaux (francia barrique hordó)
  • –  228 L Bourgundy (francia barrique hordó)
  • –  265 L Hybrid Zempléni tölgyfa hordó
  • –  300 L tölgyfa hordó (francia/magyar típus)
  • –  500 L tölgyfa hordó (francia/magyar típus)
  •  

  • –  Tölgyfa chips / tölgy kockák
  • –  Műszaki leírás
  • –  Használati utasítás
  • –  Vásárlói tájékoztató