logo
=    english
=    deutsch
=    español
 
=  Kalina  =
=  Hordókészítés  =
=  Termékek  =
=  A hordóról  =
=  Galéria  =
=  Kapcsolat  =
=  Hírek  =
Kádárműhely
------------------------
------------------------
------------------------
H 3907 Tállya, Bercsényi út 17.
----------------
----------------
Térkép és elérhetőségek »
 
kalina@kadarsag.hu
00 36 47 398 142

Hordókészítés

Pörkölés

Most következik a lényeg. Talán tényleg a hordó belsejében lévő eltéréseket a pörkölés különböző fokozata adhatja, az anyag mellett.

A tüzet kizárólag a gyártás során keletkező tölgyfahulladék (azaz a donga saját anyaga) szolgáltatja, ami a hagyományos hordótüzelés alapja. Közben lézeres hőmérővel a donga temperatúráját folyamatosan ellen-
őrizzük, mérjük a hordó külső és belső hőmérsékletét, hogy a penetráció

hordó készítés
hordó készítés
hordó készítés
01 / 02 / 03

egységes mélységű legyen. A többféleképpen pörkölt hordó, miként azt már említettük, más és más ízeket csempész a borba, így a hordó nagyban felelős a benne elhelyezett bor ízéért és aromájáért. Ezért a hordó kimelegí-
tésekor folyamatos kutatásokat végzünk az idő és a hőmérséklet függvé-
nyében, valamint irányított pörkölés az íz és az illat összhangjáért. A pör-
kölési fokozatokat hőmérséklet és idő függvényével mérjük. És nem a szín befolyásolja a minőséget.

Enyhe égetés (LT) Light

180-200 °C/30 perc, elszíneződés mértéke 0-3 mm

Közepes égetés (M) Medium

200-220 °C/30 perc, elszíneződés mértéke 3-5 mm

Erősen közepes égetés (M+) Medium+

200-220 °C/30 perc, elszíneződés mértéke 3-6 mm

Hosszú égetés (HT) Heavy

280-300 °C/30 perc, elszíneződés mértéke 5-9 mm

Hybrid

280-300 °C/10 min. és 180-200 °C/30 perc, elszíneződés mértéke 3-8 mm

A belezésnél, azaz a donga könnyítésénél, szalagfűrészt használhatunk, aminek következtében jóval szálkásabb a felület, így a pörkölési folyamat jóval dinamikusabban jelenik meg a hordó belső felületén, mivel a láng-
nyelvek jóval könnyebben belekapnak az érdes felületbe, mint egy gyalult sima felületbe, amin szinte elcsúszik a láng. Így sokkal hatékonyabb a hordó íz leadása a borban. A hordó színe ebben az esetben nagyon sötét csokoládébarna, fekete vagy szénfekete.

Amennyiben egy sima felületet szeretnénk kapni, úgy egy másoló maró-
géppel kikönnyített dongával dolgozunk. Így a hordó belső felülete teljesen gyalult ennek következtében a lángnyelvek nem perzselik úgy meg a fát, a donga oldalát, ezért nagyon világos hordókat produkál. Érett tölgyfaszín, tejcsokoládé, őzbarna.

© Kalina Kádárműhely 2013   /   Főoldalra   /   Lap tetejére

 

Forrai Design   /   boroscimkek.hu

  • –  Az erdőtől a pincéig
  • –  1. Hasítás
  • –  2. Gúla, azaz körkászli
  • –  3. Dongonyaszoknya, palást
  • –  4. Pörkölés
  • –  5. Végső lépések, fenék beillesztés
  • –  6. Utosó simítás
  • –  A gyártási folyamat bemutatása
  • –  A pörkölésről(toszlolásról) bővebben