logo
=    english
=    deutsch
=    español
 
=  Kalina  =
=  Hordókészítés  =
=  Termékek  =
=  A hordóról  =
=  Galéria  =
=  Kapcsolat  =
=  Hírek  =
Kádárműhely
------------------------
------------------------
------------------------
H 3907 Tállya, Bercsényi út 17.
----------------
----------------
Térkép és elérhetőségek »
 
kalina@kadarsag.hu
00 36 47 398 142

Hordókészítés

Utolsó simítás

A tökéletes folyadékállóság biztosítása érdekében minden egyes hordót nagynyomású levegővel tesztelünk. Jön a nyomáspróba. Ha eresztene, az most kiderül. Egységesen 2 barral ellenőrizzük, ami őrült nagy nyomás, ugyanis ha borral van tele a hordó, akkor csak 0,5 Bar nyomás uralkodik benne.
De tudnia kell minden egyes borásznak, hogy teljes mértékben nem zár-
hatjuk ki bármilyen mértékben igyekszünk a szivárgást. Azt hiszem mi kádárok

hordó készítés
hordó készítés
01 / 02

megegyezünk abban, hogy az igazán jó kádár, aki 5-10% alatt tud lenni! Ez az általános tapasztalat.

A befenekelt lecsiszolt hordókra rászabjuk a vasakat – vasleszabó és szegecselnyomó géppel - a méretnek megfelelő darabszám szerint, majd vasaló gép segítségével, felkerül a korona, vagyis a végleges abroncsok a helyükre. Azaz készre vasaljuk.

A hordó készítés során kizárólag természetes anyagokat használunk. A hordó fenék összeillesztésénél fatipliket és gyékényt. Így semmilyen káros ízt nem adnak a hordóba kerülő bornak. Azonban a tudatos környezetkí-
mélő gondolkodásunknak köszönhetően, már a fenekek összeillesztését is meg tudjuk oldani egy úgynevezett fenekösszenyomó présgéppel. Így az anyagfelhasználás optimalizálódik. Védjük környezetünket. Saját anya-
gával összemarózzuk, majd összepréseljük a fát. Az így kapott felület masszív, folyadék-áteresztése elképzelhetetlen.

Majd felpörög a csiszológép, és készre polírozzák a vakítóan világos hor-
dókat. Modern technika gyorsítja a gyártási folyamatokat, és csökkenti az emberi fizikai fáradékonyságot, ami nem csak megkönnyíti a munkánkat, mind szakmailag, mind esztétikailag is igényes terméket állítunk elő.

A kész hordók végül várják, hogy egy szép napon lekerüljenek a pincékbe, és hasukban megfoganjon a bor.

© Kalina Kádárműhely 2013   /   Főoldalra   /   Lap tetejére

 

Forrai Design   /   boroscimkek.hu

  • –  Az erdőtől a pincéig
  • –  1. Hasítás
  • –  2. Gúla, azaz körkászli
  • –  3. Dongonyaszoknya, palást
  • –  4. Pörkölés
  • –  5. Végső lépések, fenék beillesztés
  • –  6. Utosó simítás
  • –  A gyártási folyamat bemutatása
  • –  A pörkölésről(toszlolásról) bővebben